Shinrin yoku, skogsbad eller bara gå ut i skogen…

”Och jag sätter mig på en sten mitt i skogen och lyfter blicken. Det är något med trädkronornas vajande i vinden som är lugnande. Kanske är det samma effekt som vågornas rullande mot stranden? Oavsett vilket så låter jag mina sinnen ta över. Jag tar in det jag ser, jag hör det jag hör och jag känner de dofter som min hjärna registrerar. Tömmer hjärnan på andra oväsentligheter. Det enda som finns just här och nu är skogen och jag.” -Anna

Jag vet inte hur det är med dig. Men jag har iallafall upplevt att den pågående pandemin har bidragit till att fler människor söker sig ut i naturen. Av myndigheterna har vi fått till oss att det är säkrare att umgås utomhus och  även det faktum att vädret varit rätt skönt de senaste veckorna har gjort att steget ut i skogen blivit kortare för många av oss. Och det är ju såklart jättebra. Forskning visar nämligen tydligt att vi människor mår bättre av att tillbringa tid ute i naturen. Blodtrycket sjunker, oro minskar och välmåendet ökar. Även immunförsvaret sägs förbättras.

Jag tror att du vet vad jag pratar om. Du vet när man knatar rätt ut i skogen, kanske sätter sig på en sten eller strövar framåt i sakta mak på en smal skogsstig. Tar några djupa andetag och låter den syremättade luften fylla lungorna. Känner hur surret i huvudet saktar ner och hur sinnena öppnas. 

Kanske har du stött på uttrycken shinrin yoku eller skogsbad? Vad handlar det om egentligen? Är det inte bara att gå ut i skogen? Både ja och nej. Shinrin yoku är en japansk term som betyder ungefär ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” Det kan även översättas bokstavligen till ”skogsbad”  Skogsbad går ut på att ta det lugnt och “bada” i sinnesintryck från skogen. Att inte göra så mycket, utan fokusera på att vara och att långsamt och uppmärksamt låta dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna. Det finns rätt mycket forskning på hur Shinrin yoku påverkar hälsan på ett positivt sätt och trenden sprider sig mer och mer i världen. Intressant tycker jag. 

Men alldeles oavsett, vad vi än kallar det. Ut i skogen är ändå rätt bra skit 🙂

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!