Vad gör man om sömnen fakkar upp?


De allra flesta har nog någon gång i livet upplevt en sömnlös natt på grund av stress eller oro och det är jobbigt att inte kunna sova några nätter, men det är inte så farligt rent hälsomässigt. En eller ett par nätters dålig sömn tar kroppen igen kommande nätter. Men om sömnsvårigheterna håller i sig är det viktigt att fundera över orsakerna så snart som möjligt eftersom det kan bli svårare att komma tillrätta med sömnbesvären ju längre tiden går. 

En bra sömn är en viktig del i den sammanlagda hälsobalansen. Under tiden vi sover får kroppen och hjärnan en chans återhämta sig och att sortera alla intryck vi utsätter den för under dagen. Ny kunskap bearbetas och minnet lagras. Kroppen varvar ner, blodtryck, puls och andningsfrekvens sjunker. Även hormonsystemet regleras medan vi sover, till exempel minskar stresshormonerna i kroppen och immunförsvaret aktiveras, och hos växande barn bildas tillväxthormonerna nattetid. Även hjärt- och lungsystemet och matsmältningssystemet återhämtar sig när vi sover. 

Vad göra då? När du ligger där, natt efter natt och timme efter timme och vrider och vänder dig i sängen? Jo, först och främst. Få INTE PANIK. Paniken över att du inte sover ger bara ett stresspåslag och ligger du och stressar upp dig över att du inte kan sova så kommer du definitivt inte kunna göra det heller. Det är viktigt att komma ihåg att sömnen alltid kommer i kapp, för eller senare. Sömnen är en reflex och tillslut kommer du att somna, det är ju oundvikligt. Men samtidigt, visar forskning att redan efter en natt utan ordentligt med sömn så blir vi mer impulsiva, känsligare och ibland även ångestfyllda. Så det är klart att vi vill sova. 

Och. Det finns mängder av konkreta tips för att främja sömnen och vill man fördjupa sig så finns det massor av litteratur i ämnet. Fast först och främst handlar det såklart att hitta orsaken till att sömnen inte fungerar OCH att agera på det. För om jag nu sover dåligt och vill sova bra. Hur stor är då min motivation att göra de förändringar som krävs för att jag skall kunna sova bra igen? Motivationen måste växa fram inifrån för att leda till en förändring som håller i längden. Så identifiera vad din störda sömn kan beror på och agera sedan på detta. 

Vad många kanske inte tänker på är hur mycket vår inbyggda naturliga dygnsrytm betyder för en bra sömnkvalite. Hur tråkigt det än låter. Det bor en Skalman i oss allihopa och hur vi än försöker förneka det så har vi en inneboende ät- och sovklocka. Det går inte att komma ifrån att vi är biologiskt programmerade att vara vakna och aktiva när det är varmt och ljust och att vila när det är kyligare och mörkt och därför skall vi inte underskatta vikten av regelbundna sovtider. Så att varva ner för kvällen när det börjar bli mörkt ute och sedan vara ute och aktiv i dagsljus är faktiskt jätteviktigt. Och det gäller oss alla. Den inneboende dygnsrytmen är ingenting vi kan styra. Vi har inte bara lättare att somna om vi utsätts för dagsljus på dagen utan detta leder även till att djupsömnen blir bättre. Sömn är en produkt av det du gör hela dygnet och en vettig dygnsrytm är avgörande för att få en tillfredställande sömn genom livet. Dygnsrytmen påverkas av ljus och temperatur. Det är därför det oftast är lättare att sova när det är svalare i sovrummet än i övriga bostaden. Och anledningen att vi skall varva ner utan starka ljuskällor (skärmar till exempel) innan det är dags att gå och lägga oss. 

Nu är inte en vettig dygnsrytm svaret på alla sömnsvårigheter. Men det är definitivt en ände att börja i. Sedan finns det mängder av andra saker som påverkar vår sömn och som kan hjälpa oss på traven. Men det tar vi en annan gång. Vi börjar här 🙂

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!