Månad tre med köpstopp och downshifting

Nu är jag i hamn med månad tre av mitt köpstopp och nu är jag inne i det ordentligt. Den här månaden investerade jag dock ett träningslinne (samtliga mina är nu för små på grund av den ofrivilliga viktuppgången relaterat till mina stresshormoner i kroppen) på rea för 100 kronor och en vegansk kokbok för 200 kronor. Inget av köpen var livsnödvändiga för mig, men jag kände ändå att de ökar min livskvalité såpass mycket att det var värt det. Och framförallt, jag funderade över besluten att shoppa dem noga. Vilket verkligen inte alltid har varit självklart för mig.

Så trots en lite ansträngd ekonomi då jag har varit sjukskriven helt eller delvis sedan i mitten av mars har jag ändå inte gått minus, vilket är smått fantastiskt då ersättningen från försäkringskassan är betydligt lägre än min ordinarie lön. Så yäy på den! Det bevisar ändå att köpstoppet gör skillnad och att jag har större marginaler än vad jag trodde att jag hade.

Det jag har gjort so far i min väg mot ett friare ekonomiskt liv är: 

1. Köpstopp i tre månader vilket ju faktiskt har gått bra. 

2. Sett över och dragit ner på mina matkostnader. Säsongsbaserad mat och matlådor i mängder har faktiskt gjort skillnad. Inget fika, snask eller annat onödigt under hela oktober. Finns fortfarande att jobba på i denna kategorin, men matkontot ligger nu på en mer rimlig nivå än vad den gjorde innan.

3. Börjat rensa hemma. Jag har så smått börjat rensa och göra mig av med saker jag inte behöver. Har läst böcker om minimalism och blivit inspirerad till tusen. Fortfarande inte klart med mindre boende men kanskekanskekanske har jag ett lägenhetsbyte på gång och i så fall blir det flytt i början av 2020. Så lika bra att börja rensa redan nu tänker jag. Om det blir flytt så kommer jag nästan halvera min boendekostnad! 

Det jag tänker jag skall börja så smått med nu i november, det är att försöka sätta mig in i hur jag skulle kunna få pengarna jag sparar att växa lite bättre. För framtiden. Är helt nollad när det kommer till aktier och fonder och i nuläget har jag inga större summor att sätta undan heller för den delen, men jag tänker att någon gång måste jag ju lära mig. Om jag nu lyckas sätta undan lite pengar framöver så får de ju gärna föröka sig också. 

Så jo, jag tycker att det går framåt. Till och med bättre än förväntat so far. Nu kör jag november också, sedan blir det paus i köpstoppet under december innan jag kliver in i det igen i januari!

Peppen go vänner! /Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!