Starta dagen i stillhet

Varje gång vi skriver någonting på instagram om våra morgonrutinr får vi flera frågor på vad vi egentligen gör. Så jag tänkte jag skulle skriva några rader om det.

Först och främst. Det är egentligen de senaste året som vi båda försökt jobba med våra morgonrutiner. Jag för att jag i hela mitt liv varit en kvällsmänniska och därför oftast är zombietrött på morgonen, vilket alltid lett till rätt stressiga mornar, och Matilda, som trots att hon är morgonmänniska, skall köra hela familjenskalluppochallaskallhafrukostisvinottan grejen. Så vi kände helt enkelt ett behov båda två om en lugn start på dagen för att sedan behålla den känslan resten av dagen. Inte rocket science direkt att om man startar morgonen i 180 knyck så är det svårt att bromsa sig ur det stresspåslaget under dagen.

Så vad gör vi då? Det är såklart lite olika, men huvudsaken är att det går långsamt. Det skall kännas kravlöst och lustfyllt. Annars skapar ju det i sig en stress. Om man skall prestera något också…. Det vore ju bara korkat. Men grunden är såhär. Att ställa klockan ca 30 min innan den vanligtvis ringer. Gå upp och kanske fixa en kopp te (om man orkar öppna ögonen öht i detta stadie). Vältra direkt ner på yogamattan kan vara ett alternativ vissa trötta mornar. Sedan någon form av yoga. Eller rörelse. Lite sträcka, lite tänja, lite lyssna på kroppen vad den önskar. Vissa dagar blir det väldigt stillsamt, vissa andra lite mer fart. Jag har spelat in en kortare yogasekvens (12 min) som du gärna kan används dig av om du vill slippa tänka själv.

Sedan brukar vi skriva några rader. Vet inte om vi har något bra uttryck på svenska som beskriver det riktigt, men journaling är iallafall vad det handlar om. Det kan vara en intention för dagen, eller något man behöver processa efter natten eller inför dagen, en känsla i kroppen eller andra tankar som behöver komma ut. Det kan handla om en mening eller två eller flera sidor beroende på vad som behöver komma ut. Men samma där, helt kravlöst. Och till sist, en lite kortare meditation. Ibland guidad, ibland på egen hand. Oftast runt 5, max 10 minuter.

Är det värt det då? Jamen lätt! Det är rätt tydligt att de dagar vi unnar oss den här stunden blir så mycket bättre som helhet. För nä, vi gör inte detta alla mornar. Av olika anledningar blir det inte så, men drygt hälften av alla dagar i veckan så. Målsättningen är såklart att få till det ännu oftare, det är ju ändå ett av våra bästa lifehacks liksom!

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!