Bada kallt

Jag har ju flera gånger skrivit om hur jag och sonen det senaste året har övat på att bada kalla bad. Vi startade i mars förra året och vår målsättning var att bada minst en gång varje månad hela året. Nu har ett drygt år gått och vi kan nöjt konstatera att vi klarade utmaningen. Vissa gånger har det varit motigare än andra gånger men de sköna baden har definitivt ändå varit fler än de jobbiga.

Vad har vi lärt oss då?

  • Jo, att det spelar ingen större roll om det är kallt eller molnigt ute. Det är eventuell blåst som avgör om badet blir njutningsfullt eller inte. Den mest utmanande stunden är från det att du börjar klä av dig till att att kroppen kommit ner under vattenytan. Har du väl tagit dig dit så är resten bara en njutning.
  • Att behålla ett lugnt, stadigt, mjukt och mättat andetag är a och o om för att badet skall bli skönt.
  • Det är roligare om man är två. Vårt bästa tips är att skaffa en badkompis. En kompis som inte bangar när det känns motigt och som håller din handduk (och hjälper till att filma eller fota). En kompis att dela upplevelsen med tillsammans med över en varm kopp kaffe eller te efter badet. 

De kalla baden sägs ju ha massor av hälsofördelar och folk vinterbadar som aldrig förr och det finns faktiskt viss forskning som stödjer de kalla badens positiva effekter på hälsan. Men det är ändå viktigt att veta att hypen för vinterbad nog mer bygger på de inbitna vinterbadarnas upplevelser än på forskning. De upplevda hälsofördelarna sägs vara att man får bättre smärttålighet och minskad infektionskänslighet. Man får mer energi och halterna av stresshormoner sjunker i kroppen. Sömnen blir bättre och man får en bättre förmåga att hantera oro och ångest. Bland annat.

För mig är det svårt att peka på några dramatiska förändringar i min hälsa, men så har jag inte badat så ofta heller. De hälsofördelar som forskarna kunnat visa på bygger på bad så ofta som 3-4 gånger i veckan. Och vi har ju bara badat 1-3 gånger per månad. Men alldeles oavsett. Hälsofördelar eller ej. Så är det sjukt skönt.

Känslan av att ta kontroll över andetaget, hålla fullt fokus och klara sinnet är helt outstanding. Och kroppens reaktion, med ökad blodcirkulation direkt efter badet och sedan den skönaste avslappningen efter en stund, finns det inte mycket som slår. Och vi kommer definitivt att fortsätta bada kallt.

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!