Att hantera att livet inte är som vanligt

Det är inga tvivel om att det som händer i vår värld just nu påverkar oss alla rätt mycket. På ett eller annat sätt. Många är rädda. En del känner tvivel över de beslut som tas, över riktlinjer som skall följas. En del blir av med sin inkomst och känner stor oro över sin ekonomi. En del behöver jobba hårdare och utsätta sig för fler risker än i vanliga fall. Och en del tycker det är jobbigt att inte kunna träffa sina nära och kära som vanligt. 

Vi märker av det allihop. Och vi måste hitta strategier att förhålla oss till det som händer. Personliga copingstrategier som gör att vi behåller vår hälsa genom den här krisen. Både den fysiska och den psykiska hälsan såklart. 

För mig är just nu det allra tuffaste att jag inte har kontroll över mitt liv och min almanacka. Planen för dagen eller för veckan kan när som helst ändras på grund av nya riktlinjer eller plötsligt skav i halsen. Det är ju exakt samma förutsättningar för oss allihop, men detta är det som jag har svårast att hantera just nu. Och att dessutom ha ett distansförhållande som kräver ett rejält antal timmar på tåg var och varannan helg gör ju att jag känner mig ännu mer begränsad. Att få ställa in en resa i sista sekund är sååå nedslående när man längtat en hel vecka…

Jag tror att det är viktigt att var och en av oss försöker analysera vad det är som skaver och känns jobbigt för att på så sätt hitta den egna strategin att hantera den här utmanande situationen. Det kommer hjälpa oss att hitta lugn i sinnet.

För mig är det acceptansen att jag inte kan förändra situationen. Jag måste helt enkelt bara försöka släppa taget och hålla mig till de riktlinjer som myndigheterna och min arbetsgivare ger mig. Jag lutar mig mot de rekommendationer som finns och försöker tänka att den här situationen kommer inte vara för evigt. Det här kommer att gå över. Det kommer komma en tid när jag har bättre kontroll över mitt liv igen.

För övrigt så tror jag att det är bra att behålla så många av sina rutiner som vanligt. Oavsett om du är hemma eller har ett jobb som du måste åka till. Dygnsrytm, matrutiner och så vidare. Att försöka träna, gärna utomhus (om du är frisk såklart). Prata med nära och kära (antingen via FaceTime eller liknande eller om alla är friska utomhus). Att behålla normaliteten i livet så långt det går helt enkelt.

Känner du sig rädd och orolig över situationen? Se till att prata med någon om det. Välj ut någon klok person som du kan ventilera din oro med. Det är många som känner sig skrämda över det som händer och då är det viktigt att få prata om det. Och försök att pausa din hjärna från Corona ett tag. Du behöver inte uppdatera dig på alla nyheter hela tiden. Sålla ut det viktigaste. Och gör sedan något roligt istället för att hela tiden kolla nyheter eller sociala medier. Sluta inte leva. 

This too shall pass <3

Stor varm kram/Anna

1 reaktion på ”Att hantera att livet inte är som vanligt”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!