Hitta tillbaka till sig själv

Jag har haft en rätt intensiv vinter där jag dels kommit tillbaka från en sjukskrivning, kämpar med psykiska besvär och har stora val i livet som har en betydande roll för min framtid. Det har varit en period där jag nu landat i frågor som: Hur är jag som person? Vad gillar jag? Hur lär jag känna mig själv? Och hur vet jag vem jag är? 

Under livets gång går vi igenom många faser. Vi har exempelvis olika roller som vi går in och ut ur, vi har yrkesroller, vänskap-och familjeroller. Vi är barn, unga, vuxna och äldre. Vi går igenom många många känslor som får oss ur och i balans. Vi samlar på oss erfarenheter, kunskaper och utvecklas dagligen. Det är ju egentligen inte konstigt att man ibland undrar vem man är och hur man ska hitta tillbaka till sig själv. 

Kanske särskilt viktigt under en intensiv period i livet att ha tid att lyssna på sig själv. Det tror jag kan vara den stora nyckeln. Med det menar jag att verkligen lyssna på sina tankar och känslor. Detta kan vara i en meditation, i ett samtal med en nära vän eller med en utomstående professionell person eller kanske på en promenad i skogen. Spelar inte så stor roll i hur eller var mer än att du känner att du saktar ner, är trygg och kan öppna upp dig. Nästa steg är att fundera kring vad det är i sig själv som du undrar över. Är det dina egenskaper eller intressen? Jag rekommenderar verkligen att skriva ner det du säger eller tänker för att ha något att titta tillbaka till. Att skriva kan också göra att saker och ting blir lite klarare för en själv. Vad jag brukar fokusera på är att ösa mig själv med kärlek och var inte för hård mot mig själv! Det är inte lätt att öppna upp sig och känna efter om man inte är van och har övat. Det som du kommer fram till blir som en vägledning för dig själv och något att förhålla dig till. Kanske finns det något du vill prioritera högre, planera i så fall in detta i ditt schema. Är det något som påminner dig om vem du är men som du tappat bort på livets väg, plocka fram det igen. Detta är så klart lättare sagt än gjort men jag vet att du kan klara det! Gör det för din egna skull! Det är trots allt dig själv du ska leva med livet ut, din glädje och lycka är värd att prioritera. 

Intressen kan vara allt från att träna, laga mat, umgås med vänner, läsa böcker, måla, titta på serier eller skriva. Vad som helst där du genuint kan skratta och må bra. Dina egenskaper kan vara hur du upplever dig själv exempelvis generös, glad, entusiastisk, kreativ, ledsen, stressad… 

Genom att utforska ditt sinne kan du växa och utvecklas som person.  Du lär känna dig själv och kan börja ta ansvar för dina handlingar. Du kan röra dig framåt men också att vara nöjd med det du har och där du är. Genom att se dig själv och din omvärld, vad sker hos dig själv och vad sker i din omvärld? Hoppas jag bidragit och uppmärksammat några tankar och känslor hos dig själv.

/Matilda

3 reaktioner på ”Hitta tillbaka till sig själv”

  1. Klok som en bok! Måste börja ta mig tid till detta. Tror absolut att det ger den vägledning i livet som bidrar till en positivare syn på både min omgivning och mig själv! Ha en fin dag! Stora kramen ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!