Fungerar meditation verkligen?

Jag har ju tidigare skrivit om meditation och hur jag försöker öva lite mer målinriktat på det än tidigare genom att jag numera avsätter en stund varje morgon för just det. För mig handlar meditation om att försöka tömma sinnet genom att koncentrerat hålla mig till nuet. Det finns mängder av olika tekniker att använda sig av, och jag prövar mig så sakteliga framåt vad som passar mig. Jag skulle ljuga om jag sa att det går lätt, för det kräver ta mig tusan en del tålamod. Men mitt mål är att försöka stilla mitt sinne en smula för att på så sätt bättre komma i kontakt med mitt sanna jag, liksom bakom allt brus. Meditation hjälper mig att bli mer klarsynt helt enkelt. Och även om det är svårt, så känner jag att det fungerar. Jag känner mig mer balanserad när jag startar dagen.

Och det har väl inte undgått någon att meditation sägs ha goda mängder av goda effekter för vårt mående. Men vad säger egentligen forskningen i ämnet. Finns det någon vetenskaplig evidens att meditation faktiskt fungerar? Eller är de positiva effekterna bara hittepå?

Jomen, det är faktiskt så det har forskats en hel del på ämnet de senaste åren. Bland annat så finns det en hel del forskningsstudier som har kartlagt hur meditation kan förebygga och minska stress. Och just stress verkar vara det ämne som i nuläget är mest välbeforskat när det gäller meditation. I en studie fann man till exempel hur stresshormonerna tydligt sjönk i samband med meditation hos patienter med ångestproblematik. Och en annan studie visade att så lite som 10 minuters meditation hjälpte patienter med ångest att få bättre fokus. Så det verkar finnas en rätt stark evidens för att meditation är en effektiv metod för att lindra stress.

Man har även i andra studier funnit att kreativiteten kan öka hos de som mediterar. Men även något som jag tycker är väldigt intressant, man har forskat på hur meditation kan förbättra smärttolerans, smärtgräns och minska ångest relaterad till smärta. Sådana resultat känns ju oerhört viktiga med tanke på alla patienter som lever med en komplex smärtproblematik.

Andra positiva hälsoeffekter av meditation som forskningen stödjer är: sänkt blodtryck, ökat immunförsvar, bättre känslomässig balans och även hur inflammationer i kroppen minskar i samband med meditiation.

Men rätt schysta effekter ändå va?

Så jag fortsätter och öva på tänker jag. Eftersom jag själv har det lite svårt med koncentrationen just nu (på grund av en hjärna som läker från utmattning) så använder jag mig mest av guidade meditationer i nuläget. För mig känns det liksom lättare. Det finns mängder av olika appar man kan använda sig av. Och det som är extra smidigt är att man kan välja lämplig längd på dem. Om man som jag har begränsat med tid på morgonen (vill ju inte gärna missa bussen) och inte vill hålla koll på klockan själv så är det en väldigt bra hjälp. Bara att sluta ögonen och hänga med helt enkelt. Just nu håller jag på att pröva mig fram bland olika appar, så min tanke är att jag skall dela med mig av mina bästa tips framöver!

Men hur är det med dig? Mediterar du? Har du några positiva erfarenheter att dela med dig av? Eller skulle du vilja lära dig att meditera? Eller tycker du att det bara verkar tramsigt? Berätta gärna!

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!