Bada kallt? Eru inte riktigt klok…

Att kalla bad har seglat upp som en riktig hälsotrend de senaste åren har nog inte undgått något. Det finns ju de som badat kallt året om i många, många år och de tycker säker det är larvigt att det nu helt plötsligt lanseras som någonting nytt och trendigt, för själva upptäckte de ju att de kalla baden var bra för länge, länge sedan.

Och jag gillar verkligen också tanken på att bada kallt. Men jag skall också tillägga att min egen erfarenhet är något begränsad. För hur funkar det egentligen om man som jag AVSKYR allt som har med kyla att göra? Svar: Det vet jag inte än. För jag har inte lyckats få till något riktigt regelbundet kallbadande ännu. Men jag vill! I år badade jag första gången i mars och min första målsättning är att jag åtminstone skall bada en gång i månaden hela året. Gärna mer såklart. Men är det fruktansvärt fram i vinter så tänker jag inte tvinga mig själv. Förhoppningen är ju såklart att jag skall gilla det så mycket så att jag VILL bada oftare. Men ja, ni fattar 😉

Det finns faktiskt en hel del forskningsstudier som visar på diverse hälsofördelar med att bada kallt såsom sänkt blodtryck och stärkt immunförsvar. Men kalla bad kan även minska smärta och oro. Dessutom har det även visat sig att personer som badar kallt regelbundet sover bättre. Och vem vill inte dra nytta av det så säg? Dock skall tilläggas att de studier som gjorts har visat på tydligast hälsofördelar när man badar kallt 4-7 gånger i veckan.

Tack och lov har jag min son med mig på galenskaperna. Det är ju onekligen lättare att peppa varandra om man är två. Så just nu har vi som projekt att vänja oss vid vad komma skall med att duscha kallt. Det är ju inte så ruskigt kallt i sjön än så utomhusbaden är ju faktiskt rätt okej fortfarande. Så kalla duschar there is. På med det kallaste och försöka uthärda så länge som möjligt. (Klarade dryga 30 sekunder idag). Och trots att vi bara gjort detta några veckor så märker vi båda att vi långsamt kan öka tiden och att det dessutom inte känns riiiiiktigt lika fruktansvärt kallt längre.

Tricket för mig är att ha fullt fokus på mitt andetag. Andas in och ut genom näsan (så att ingen onödig kroppsvärme släpps ut genom munnen). Långa djupa, mjuka andetag gör mig fullt närvarande och avslappnad och ger mig bättre förutsättningar att klara kylan.

Varför utsätta sig för detta knäppa nu då? Hälsofördelarna, helt klart. OCH den helt fantastiska känslan i kroppen efteråt. Först värsta endorfinkicken när blodcirkulationen rusar igång. Och efter en stund, när den sköna avslappningen sprider sig i hela kroppen. Det är verkligen magiskt! Så därför vill jag lära mig detta. För att det är njutningsfullt. Och jag tror verkligen att min hälsa kommer må bra av det.

Och nu undrar jag såklart om det är någon annan som är sugen att hänga på? Kanske vi kan göra det till en gemensam grej? Baddejt en gång i månaden hela året? Vad säger ni om det? Någon som är sugen?

/Anna

2 reaktioner på ”Bada kallt? Eru inte riktigt klok…”

    1. Men verkligen! Men nu är ju å andra sidan målsättningen att vara i lite längre än ett snabbt dopp. Typ gärna 1 minut iallafall ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!