That’s What Friends Are For

För mig blir det bara tydligare och tydligare hur viktiga mina relationer är för mitt välmående. Medvetenheten över detta har liksom smugit sig på genom åren, och nu när jag ser det så klart och tydligt så känner jag en oerhörd tacksamhet över att ha så många fina, värdefulla och sunda relationer jag har. Att leva så många år, omedveten om deras oerhörda betydelse hade ju faktiskt kunnat medföra att jag pajade dem, av ren okunskap. 

Två medelålders tanter som i höst firar 40 år som vänner. I vått och torrt. En relation byggd på ömsesidig respekt, mängder av skratt och en oerhört störd humor <3

Forskning har faktiskt visat att det är är nära relationer och inte pengar eller framgång som gör att vi människor upplever mest lycka genom livet.  Den band vi skapar genom sunda och välmående relationer är ett skydd när vi upplever livet som svårt och utmanande och fördröjer även mentalt och fysiskt åldrande. Att ha kvalitativa relationer är dessutom viktigare för ett långt och lyckligt liv än social klass, hög IQ eller till och med gener. 

Vad jag kan tycka är problematiskt är det samhälle vi lever i ständigt hyllar självständigheten vilket lätt leder till att vi tror att vi är lyckligast själva. Men vår naturliga miljö är faktiskt tillsammans med andra. Även om det såklart inte är lika livsnödvändigt för vår direkta överlevnad som det var en gång i tiden när vi levde på savannen. Då var det styrkan i gruppen som gjorde att vi faktiskt klarade livhanken. Men att det ligger i människans natur att söka andras närvaro är det ingen tvekan om och att de flesta av oss mår bra av att ha andra människor nära både rent fysiskt och emotionellt, att känna tillhörighet med andra, skapa och vårda våra nära relationer. Och det finns som sagt en tydlig koppling mellan ett rikt socialt liv och god hälsa. Det visar både forskningen och min egen erfarenhet.

Att ha en vän som genom åren fått se och stått ut med det mesta. Även det nattsvarta. En sådan håller man hårt i.

Såklart att detta blir extra tydligt när livet krisar då familj och vänner verkligen finns där på riktigt. Med stöd, pepp och mängder av kärlek. Såklart. När det finns mitt framför ögonen och dessutom är helt livsnödvändigt. Men jag tänker att det inte skall behövas en livskris för att se, uppskatta och vårda de fantastiska människor som finns runt omkring oss. Och jag hoppas för egen del att alla mina viktiga personer verkligen förstår hur mycket jag älskar och uppskattar dem! 

/Anna

4 reaktioner på ”That’s What Friends Are For”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!