En hållbar arbetssituation

Upplever du din arbetssituation som stressig och påfrestande i för hög grad? Att känna stress då och då är inget farligt det är en naturlig reaktion för oss människor men att vara stressad under en lång period kan tillslut göra dig sjuk. Med en lång period brukar man mena ca 6-12 månader.

För ett år sedan upplevde jag min arbetsplats som otrygg, stressig och tung. Jag sökte hjälp hos chefen men inga större förändringar skedde. Vi pratade i arbetslaget och vi tillsammans försökte förbättra miljön på avdelningen. Men vi hade för mycket motgångar. I ett år kämpade vi. Jag kände en stor frustration kring hur organisationen var uppbyggd och ilska kring att vi hade det som vi hade och jag ältade så mycket men samtidigt ville jag få det att funka. Jag tyckte ju verkligen om mitt jobb, men jag räckte inte till. Jag hade inte förutsättningarna till att lyckas. 

För två månader sedan tog det stopp. Jag hade ångest, hjärtklappning, svettningar, hade svårt att lägga saker på minnet, stunder där jag inte visste vart jag var, trött, irriterad, spänd i hela kroppen, huvudvärk, arg, ledsen, hörde inte vad folk sa och yrsel. Kroppen sa i från på så många sätt.

Idag är jag påväg tillbaka in i arbetet igen. Och skall jag vara ärlig så är livrädd samtidigt som jag har en drivkraft att bli frisk. Jag försöker vara försiktig och lyssna till min kropp. Många symtom känner jag fortfarande dagligen och min energi tar slut fort. För att bli frisk har jag hjälp av ett antal strategier som jag jobbar med varje dag, både nu under min rehab, men även i framtiden för att undvika att hamna här igen.

  • Ta pauser på en stilla plats och andas
  • Göra en sak i taget. Många bollar i luften är inget för mig
  • Prioritera det som är viktigast och lägga allt annat åt sidan
  • Återhämta mig genom stillhet, göra saker som ger energi
  • Dra ner på mina krav
  • Vara närvarande i nuet. Inte fastna i det som hände i går eller det som eventuellt händer i morgon.

Vad har du för strategier som du använder dig av för mer välmående och mindre stress på ditt arbete?

/Matilda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!