Låt oss prata lite om våra barns behov

Många familjer har en stressad vardag där arbete, aktiviteter, läxor och hem ska hinnas med. Många föräldrar och vuxna är mer eller mindre stressade och detta smittar av sig på våra barn. Genom att ha ett fullspäckat schema har i alla fall jag väldigt svårt att hinna se mina barn och uppmärksamma deras känslor. Detta gör att jag även får svårt att vägleda dem i sina känslor. För mig blir det viktigt att då hitta mer utrymme för lugn och ro och ge tid åt det som faktiskt är viktigt. Barnen och mig själv. Ge mig själv tillåtelse att plocka bort det som inte måste göras just här och nu och bara finnas där för varandra. För mig är det otroligt viktigt att mina barn får med sig att man inte måste stressa runt som en galning  i vuxen ålder. För så känns det faktiskt ibland.

Många gånger när ett barn visar negativa känslor som ledsamhet, ilska, oro eller stress pratar vuxna ofta bort barns känslor. Jag själv upplever att det många gånger är när jag inte känner att tiden räcker till. Till exempel när man ska lämna på förskolan, handla eller står i kö. Barn testar oss vuxna för att se om vi står kvar och har öppna armar om inte så känner barn inte tillit och förtroende. Detta innebär att barn inte känner att deras känslor är tillåtna utan förbjudna. De försöker därmed att tränga bort dem. Egentligen vet vi att alla, vuxna som barn, behöver ha tillgång till alla våra känslor för att må bra.

Att hitta en balans mellan aktiviteter som är utmanande i rörelse men också i avkoppling kan vara svårt. Barn behöver naturligtvis också stimuleras i kropp och knopp av aktiviteter. Precis som för vuxna är träning och hjärngympa viktigt för välbefinnandet. Men innan och efter behöver vi också tid för nedvarvning och reflektion. Genom att dra ner på barns stress får de också förutsättningar till att koncentrera sig och utvecklas

Vissa barn har aldrig fått lära sig att stressa ner och detta riskerar att följa med dem upp i vuxen ålder. Vid bortträngda känslor kan bland annat psykiska sjukdomar och besvär visa sig. 

Hur märker man att ett barn är stressat? 

  • Svårt att hantera sina känslor. 
  • Svårt att koncentrera sig 
  • Svårt att lyssna och ta till sig det man säger 
  • Svårt att visa empati
  • Sämre självkänsla

Hur kan vi vuxna hjälpa stressade barn? 

  • Möta och bekräfta deras känslor
  • Finnas där och INTE gå därifrån när barn visar sina känslor
  • Hitta situationer av lugn och ro

Ett sätt att stimulera barn känsloliv på en trygg plats tillsammans med en vuxen de kan känna tillit till är genom yogan. På mattan finns utrymme för lugn och ro där barn kan känna och bearbeta sina känslor. Under passet kan barn få lära känna sin egen kropp och dess förnimmelser. De kan få förståelse för sina egna känslor. Kanske kan det vara nyttigt för både dig och ditt barn att ha en gemensam plats att ta det lugnt.

Håll utkik, för i kommande inlägg kommer förslag på yogaövningar du och dina barn kan göra tillsammans.

/Matilda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!