Hitta dina stilla stunder

Vi får en del frågor om det här med att vi bara pratar om behovet av stillhet hela tiden. Alla vet vi ju att det är ett stort folkhälsoproblem att vi människor faktiskt är FÖR stilla. Att vi skulle behöva röra på oss mer. Och så är det. Bara för att vi talar oss varma om hälsovinsterna av att vara mer i stillhet så menar vi verkligen INTE att vi inte skall träna och röra oss fysiskt. Tvärtom. Balansen mellan aktivitet och vila är jätteviktig. Och de positiva effekterna av att träna, flåsa, svettas och ta i är helt ovärderliga. Så när vi pratar om att vara i stillhet så syftar det främst till den själsliga stillheten.

Vad vi menar är att vi tillbringar för lite av vår tid i själslig stillhet. Det är nämligen när vi är i den själsliga stillheten vi har chans att återhämta oss. Det är inte många i dag som arbetar så hårt fysiskt att det är där den fysiska återhämtningen de behöver i första hand. (Såklart att vi behöver fysisk återhämtning också, men vi tror du förstår poängen). Vad vi ser är att de största behoven vi har är själslig återhämtning då vi har hjärnor som mer eller mindre går på högvarv 24/7. (Vi tror att det iallafall är många som skulle beskriva det så). Vi matas med intryck hela, hela, hela tiden. Vi jobbar för mycket, vi fyller våra almanackor till bredden och vi stannar aldrig upp. Vi prioriterar helt enkelt inte tid då vi gör ingenting. Då vi är i stillhet. Själslig stillhet.

Det är ju då, i just den stillheten som vi har störst möjlighet till reflektion och återhämtning. Det är då vi har chansen att stanna upp, se på oss själva, undersöka hur vi mår. Är vi på rätt spår i livet, är det någonting med oss själva som vi vill utveckla? Och så vidare. Vi menar att det är när vi är i stillhet mycket av magin i livet visar sig.

Så där har du anledningen till att vi hela tiden tjatar om stilla stunder. Att vara i själslig stillhet kan såklart även innebära att vi rör oss fysiskt samtidigt. Det är många som vittnar om meditativa joggingturer och hur de upplever total medveten närvaro när de lyfter tunga skivstänger. Och det är ju bra. Såklart. Men vi tror att vi behöver det andra också. Fysisk och själslig stillhet i kombination. Med andra ord inte att ligga i soffan (fysisk stillhet) och skrolla på telefonen samtidigt. Det är inte det vi menar med stilla stunder.

Det vi menar med stilla stunder är när du är i själslig närvaro med dig själv. Det kan vara under ett yogapass, när du går ut i skogen och sätter dig på en stubbe i skogen och stirrar på molnen. Eller det kan vara när du mediterar, gör andningsövningar på bussen eller tränar på medveten närvaro (mindfulness). Till exempel.

Och anledningen till att vi tjatar om det här hela tiden är att vi tror att detta är en stor del av nyckeln. Nyckeln till bättre välmående för oss. Vi skall inte någon sätt förminska de strukturer i vårt samhälle som orsakar ökad psykisk ohälsa, utmattning och skenande sjukskrivningar. Tvärt om. Det gör oss upprörda att vi lever i ett samhälle som genom sin struktur gör oss sjuka. Men det finns ändå saker vi kan göra själva, rätt enkelt, för att må bättre (och kanske hitta ork att slåss mot de sunkiga samhällsstrukturerna som gör oss sjuka) och vi tror att anledningarna att vi inte är mer i stillhet än vad vi är nog är flera.

  • Det är plågsamt och läskigt att vara i stillhet. Att vara i själsligt stillhet kan för många (i synnerhet om man är ovan) väcka en hel del obehag. Det är när vi är i stillhet som undanstoppade känslor och obehagliga minnen kan komma upp till ytan. Det är när vi stannar upp som dessa ges plats. Det är inte helt sällan som tårarna kan börja rinna under ett yogapass till exempel. Känslor som du tidigare tryckt undan bubblar upp och väcker obehag. Där för kan det vara nog så läskigt att stanna i stillhet. Men det är först när vi känner det vi känner som vi kan släppa taget om det på riktigt så att släppa ut istället för att fortsätta trycka undan är viktigt för vår själsliga hälsa. Man kan se de stilla stunderna som en mental ventil där man kan pysa ut det jobbiga under kontrollerade former.
  • Vi vet inte riktigt hur vi skall göra. Vi har helt enkelt inte verktygen att hitta vår stilla stunder. Och det är här vi kommer in. Vi vill hjälpa dig att hitta dina stilla stunder. Det är vår drivkraft. Vi har kunskap och erfarenheter som vi vill dela med dig.

Det här är någonting vi tillsammans med dig vill jobba mer med. Vi vill vara din stilla kompis. De som hjälper med verktyg och finns till när det är svårt och motigt men som även får vara med att dela framgångarna med dig.

Dela gärna media av dina erfarenheter eller tankar. Nu har vi stängt av kommentarsfältet när på bloggen pga alldeles på tok för mycket spam. Men ett mail eller en kommentar på FB eller ett DM på Instagram är alltid välkommet.

Kram Anna och Matilda

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!