Vad är grejen med meditation?

Meditation hit och meditation dit. Var och varannan människa mediterar och du fattar inte alls varför. Vad är grejen med att sitta helt still och vara tyst? Kanske kryper det i kroppen bara du tänker på det? Eller så är du jättenyfiken men har ingen aning om i vilken ände du skall börja. Så jag tänker att jag kör lite info om just meditation idag.

Meditation är en form av mental träning som går ut på att träna sinnet att vara i stillhet. Meditation är en kombination av avslappning och koncentration och den utförs oftast i sittande eller liggande positioner. En förklaring till att meditation fungerar skulle kunna vara att meditation är en slags träning för hjärnan. När du mediterar tränar du på att lugna ner den, även undermedvetet. Att genom att regelbundet öva i att sakta ner tankarna kommer tillslut en del av de irrelevanta tankarna (bruset) även lugna sig i situationer då du inte mediterar, i din vardag. Meditationer kan alltså leda till att det undermedvetna själv lär sig filtrera många tankar innan du blir medveten om dem. 

De positiva effekterna av meditation för välmående och generell hälsa är många. Rent fysiologiskt kan det exempelvis handla om sänkt blodtryck, förbättrad sömn och förbättrat immunförsvar. Även de mentala hälsovinsterna med meditation är stora. Meditationen kan till exempel minska ångest, stress, bidra till ökat självförtroende och minska antalet depressioner. Forskning visar även förändringar i hjärnan hos de som mediterar. Bland annat så har man sett hur aktiviteten i den vänstra pannloben ökar i samband med meditation, det är den delen av hjärnan som styr våra positiva känslor såsom glädje, lycka och välbefinnande. Samtidigt som aktiviteten i den högra pannloben minskar. Det är den delen av hjärnan som styr känslor som rädsla, ilska och irritation.

Meditation går till så att man först placerar sig i en sittande eller liggande position för att sedan försöka komma ner i en avslappning då kroppen släpper de spänningar den bär på. I början krävs det ofta att man befinner sig på en tyst och stilla plats för att minska distraktionen. Sedan handlar det om att försöka stilla tankebruset och detta genom att fokusera exempelvis på andetaget eller någon förnimmelse i kroppen. Alternativt använda sig av någon form av mantra. Målet är att försöka notera de tankarna som poppar upp i huvudet lite grann från ett utanförperspektiv. Notera dem när de dyker upp utan att för den skull värdera dem, och sedan släppa taget om dem och återgå till det man valt att försöka hålla sitt fokus på. 

Hur länge man mediterar är såklart individuellt. Men jag skulle säga att det är bättre att göra det ofta och regelbundet än länge i början. Om du får till 5-10 minuter varje dag så är det mycket bättre än att sitta 1 timme en gång i veckan. Och var beredd på att det troligtvis kommer krävas en hel del övning innan du får kläm på det. Och med kläm menar jag att du känner dig avslappnad i kroppen, vaken i huvudet och upplever att tankebruset tystnar en smula. Men ge inte upp. Även när du övar så är hälsovinsterna stora. Och var beredd på att det ibland kommer kännas svårt och motigt. Vissa gånger kommer du uppleva att tankarna bara överfaller dig. Men misströsta inte för de stunder som du kommer uppleva den där sköna stillheten så kommer du känna allt är värt det. För den känslan är ljuvlig och smått beroendeframkallande.

Framöver kommer vi fördjupa oss mer i ämnet meditation. Men är du sugen på att starta. Bara sätt dig, slut dina ögon och kör! Det är inte som om det kan bli fel 😉

Kram Anna

1 reaktion på ”Vad är grejen med meditation?”

  1. Pingback: Hur gör jag om jag vill komma igång med regelbunden meditation? – Studio Stilla

Kommentarer är stängda.

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!