Hur gör jag om jag vill komma igång med regelbunden meditation?

I tidigare inlägg har vi beskrivit fördelarna med att meditera. (Du kan läsa det här!) Men läser du detta så har du kanske redan bestämt dig att du vill lära dig meditera men inte vet i vilken ände du skall börja. Så här kommer våra allra bästa tips som vi vill skicka med dig som är helt ny när det kommer till meditation.

1. Det finns inga rätt eller fel

För det första. När det kommer till meditation. Det finns inga rätt eller fel. Inga måsten eller borden. Inga priser att vinna eller personbästa att sätta. Vad man har för mål med sin meditationsträning är helt individuellt och hur man når dit är precis lika individuellt det. Vad som passar någon passar inte en annan. Tro inte att “alla andra” lyckas sitta och meditera evighetslänge med helt tyst huvud och upplever nirvana och att det är det du behöver sträva efter. Vi alla kämpar med tankebruset, rastlösheten och krypet i kroppen. Men du skall också veta att du kommer att uppleva framgångar efter hand. I synnerhet om du är lite envis och hittar en regelbundenhet i din praktik. Det kommer att gå lättare att fokusera på annat än tankarna som pockar på din uppmärksamhet och du kommer uppleva att det blir lättare att avstyra dem.

2. Hellre ofta än länge

När man är helt ny så kan det vara bra att sitta kortare stunder oftare för att kunna glädjas åt att man kan hålla fokus. När vi upplever att det går bra, blir vi mer motiverade att fortsätta. Om målet är 15 minuter om dagen så kan det vara bra att börja 3 x 5 minuter per dag till en början. Eller om målet är en timme per dag så kanske det målet får revideras den första perioden. Det är viktigare att det blir regelbundet än att det blir länge. Men vi skulle också säga att för att faktiskt få effekt av träningen så kanske man skall sikta på minst 15 min per dag. Sedan är ändå 5 bättre än inget, men ja, vi tror du fattar…

3. Guidade meditationer

Att använda sig av guidade meditationer upplever iallafall vi som en bra grej när man är nybörjare. Att följa någons instruktioner kan vara lättare för att undvika tankebrus. Det finns mängder av appar man kan använda sig av och på Spotify och YouTube finns mängder av meditationer du kan använda dig av gratis. Och här behöver man såklart pröva sig fram vad man gillar. Vi har spelat in några stycken som finns på vår youtubekanal. Kanske någon av dem faller dig i smaken. Testa, testa, testa och ha tålamod är nycklarna här.

4. Sitta eller ligga?

En annan grej som kan vara bra att tänka på är att om du är så trött när du mediterar att du att du somnar varje gång så kanske du skall undvika att meditera liggande. Nog för att du troligen behöver din sömn om du somnar så fort du lägger dig. Men det är ju kanske inte riktigt det du vill när du vill meditera. Då vill du känna dig klar och vaken i huvudet samtidigt som du känner en skön avslappning i kroppen. Sedan behöver du inte sitta i lotusställning om du inte vill det eller har rörlighet till det. Sätt sig skönt, men tänk på att du skall kunna hålla en naturligt rak rygg för att underlätta andningen och minska spänningar i kroppen.

5. Pröva olika fokus

När vi mediterar vill vi få ner det pågående tankebruset och det gör vi genom att försöka rikta om vårat fokus. Det är rätt vanligt att vi använder vårt andetag för detta ändamål. Men det kan också vara en känsla i kroppen, ett sinnesintryck (hörsel, känsel, syn osv). Att när vi kommer på oss själva med att tankevandra så riktar vi om vårt fokus från de störande tankarna till det vi valt att hålla fokus på! Man kan också använda sig av mantran om man tycker att det känns skönt. Är du ny så slå på nyfikenheten och pröva dig fram. All övning kommer att ta dig framåt.

Med det så önskar vi dig stort lycka till om du är i början av din meditationskarriär. Du kan alltid höra av dig om du behöver tips, råd eller stöd!

Kram /Anna & Matilda

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!