Nya rutiner inför hösten

Känner du precis som jag att just den här tiden på året då du är som mest inspirerad och motiverad att sätta nya rutiner eller vanor, kanske till och med göra en rejäl livsstilsförändring? Inte så konstigt. Efter semestern är vi förhoppningsvis uppfyllda med energi (kanske inte så mycket som vi önskar, men troligen är energinivåerna åtminstone högre än innan vi gick på semester). Laddade batterier har vi ju hört talas om liksom. Vi har vilat och vi har tankat med d-vitamin. Och nu är hösten snart här på riktigt. Klart att vi vill hitta sätt att må bättre, att konservera den energi vi laddat. Att prioritera vår hälsa och det som får oss lyckliga. Det är ju rätt naturligt egentligen. Tricket tror jag är att inte gå ut stenhårt, utan att välja en vana eller möjligtvis ett par och få dem att sitta ordentligt innan det är dags att ta tag i nästa. Att inte tro att vi skall palla att göra allt på en och samma gång. Då har vi ju tömt hela energireserven innan hösten knappt har börjat. Och det är ju inte vidare fiffigt.

För mig är det mina morgonrutiner som jag vill jobba på. Jag är en inbiten kvällsmänniska och hur tidigt jag än går och lägger mig på kvällen så är morgonen lite av en plåga. Min väckarklocka ringer klockan sex på morgonen och jag vill bara gråta varje gång. Inte för att jag inte vill att en ny dag skall börja, tvärt om. Men för att jag avskyr att starta dagen med att ha en tid att passa. Min buss går hemifrån strax efter klockan sju och hur jag än gör så känner jag mig stressad av det. Egentligen rätt märkligt, en timmes vakentid borde ju räcka innan innan jag behöver gå hemifrån kan tyckas, men jag tror att det mest handlar om att jag behöver ha koll på klockan som gör att jag känner mig jagad. Så min ambition i år är att göra min morgon lite lugnare och mer lustfylld. Och egentligen handlar det mest om två saker. Lägga 10 minuter varje morgon på yogamattan och att äta en ordentlig frukost. Simpelt kan tyckas, men inte för mig. För mig är det en utmaning. Men jag hoppas och tror att det kommer att hjälpa mig att må bättre. Ambitionen med yogamattan är inte större än att jag skall sitta på den i minst 10 minuter. Sedan vad jag gör där återstår att se. Om det blir en ordentligt meditation, lite sköna yogarörelser eller om jag bara kommer sitta där och stirra tomt ut i luften återstår att se. Men min förhoppning är att den stunden kommer minska min känsla av morgonstress och att den på kommer att grunda mig och även ge mig en chans att sätta intentionen för min dag.

När det kommer till frukostvanorna så är det helt enkelt att bara göra det. Bara sätta mig ner och ge min kropp en näringsrik start på dagen trots att min kropp bara skriker efter att krypa ner i sängen igen. Jag är en sådan som har svårt att äta på morgonen men jag vet av erfarenhet att dagen och livet blir så mycket bättre om jag börjar med en bra frukost så därför gör jag det. Punkt.

Jag börjar där så får vi se. Min tanke är att när de rutinerna väl sitter så skall jag även börja jobba ordentligt med mina kvällsrutiner. Känns som en lagom ambitiös plan inför kommande höst.

Men nu är jag nyfiken på dig. Vilka nya rutiner tänker du försöka sätta inför hösten?

Komma igång med träning? Bli bättre på att ta med matlådor till jobbet? Hitta mer tid för avkoppling? Avsätta mer tid för dina vänner? Minska skärmtid? Har du identifierat vilken ny vana som skulle kunna hjälpa dig att må bättre, känna lite mer lycka och lugn i din vardag? Eller tycker du helt enkelt att hela grejen med nya vanor är larvig och överskattad?

Dela gärna med dig.

/Anna

2 reaktioner på ”Nya rutiner inför hösten”

 1. Thomas Pettersson

  Hej. Är glad att du startade din blogg. Du tar upp så bra saker. Gillar dina tankar, känslor och kloka ord. Känner igen mig på många punkter. Försöker oxå skapa mig bra rutiner på alla plan. De sista 15-20 åren har varit upp å ner på många plan. Får inga rutiner att funka. Men har känt senaste året att det måste bli ändringar på många plan. Bytte jobb efter 21 år på samma ställe. Bästa jag gjort känner jag redan. Fast jag gick ner 4000 i lön. Mår bättre, mindre stressad, sover bättre mm. Så nu är det träning och kost som jag brottas med. Min hälsa är allt annat än bra. Här gjort en plan för hösten med styrketräning och pw:s( tanken är löpning längre fram). Bestämda dagar och tider hoppas jag ska göra att det blir av. Kosten ska jag jobba mer på när rutinerna för träning funkar. Men försöker göra så bra val det går varje dag. Äter blodtryck medicin, och den vill jag sluta med. Har ca 30 kg som behöver kämpas bort. Men om det tar 6 mån, ett år, 2 år spelar ingen roll, bara det går åt rätt håll. Ekonomin är nåt som ska ses över. Här redan gjort förändringar som sparat mycket pengar. Och det finns mer att skala bort framöver. Ser fram emot en intressant höst/vinter. Och dina fortsatta kloka ord och tankar. Kram

  1. Men duuuuu, det där är ju inspirerande om något. Ta en förändring i taget bara och låt den sitta som ett smäck innan du lägger till nästa så kommer det att gå galant! Tänker att med all tidigare erfarenhet vi har med oss så kommer vi att lyckas, vi vet ju vid det här laget hur vi INTE skall göra iallafall ? Det låter fantastiskt med ditt nya jobb. Det kanske var nyckeln? Nytt jobb = mindre stress = bättre sömn = mer energi = ork till att göra livsstilsförändringar. Boom! Där har du din positiva spiral liksom ??

   Att göra en livsstilsförändring handlar så mycket om att faktiskt börja älska sig själv på riktigt. Att faktiskt inse att man är värd endast det bästa. För mig är det något att falla tillbaka på när jag vacklar. jag älskar mig själv och är rädd om mig. Just därför är jag värd den mest näringsrika maten liksom. Min kropp är värd att ha massa härliga muskler som gör att jag känner mig stark… ja, med du fattar. Det är ytterligare en nyckel… Att inte fixera fööör mycket på kilon hit och dit (även om just vÅren kan funka bra som en motivation när det flyter på bra) utan på hur DU mår! Och du är värd att må bra1 Bäst rentutav. I synnerhet om du har mått kass rätt länge. Då är det sannerligen din tur nu!

   Det skall bli spännande att följa din resa! Jag tror på dig stenhårt. Du har ju redan tagit det första steget liksom.

   Och tack för alla fina ord angående bloggen. De värmer och betyder massor skall du veta! Kraaaam

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!