Köpstopp månad två

Check på två månader utan onödig shopping. Inget fusk denna månaden utan allt har gått enligt planeringen. Har inte shoppat några prylar, kläder eller andra grejer. Det jag har lagt mina pengar på är mat, mina fasta kostnader, transporter och vissa nöjen. Men inget annat. Det har blivit ett par uteluncher tillsammans med kollegorna på jobbet och även ett par snabbmatslösningar till middag vilket jag skall försöka skära ner på framöver. Samtidigt har jag lyckats skära ner på mina matkostnader för övrigt så det har ändå inte gått minus. 

Hur det går då? Jo, men bra. Riktigt bra. Denna månaden har nästan gått lättare än förra om jag skall vara ärlig. Framförallt har det börjat hända något mentalt med mig.  Jag börjar på riktigt tycka att det är skönt att inte shoppa någonting. Visst kan det komma tunga dagar, när energierna är låga och jag i vanliga fall hade unnat mig någonting för att känna lyckan för en kort sekund.  De dagarna kan fortfarande kännas utmanande. Ni vet när man surfar runt på nätet och shoppar bort ångesten för en liten, liten stund. 

Men i övrigt känner jag mig mest bara väldigt lättad. Över att inte slösa mina pengar på saker som jag verkligen inte behöver och som faktiskt sällan gör mig sådär lycklig in i själen. Över att inte behöva göra mig av med fullt funktionella saker bara för att de inte får plats eller har blivit omoderna eller för att jag bara tröttnat på dem. Och dessutom känner jag mig oerhört lättad över att (för stunden) inte vara en del av vår sunkiga och rätt osexiga konsumtionshysteri. Vi håller på att konsumera upp hela vår planet och genom att ställa mig lite vid sidan om det helt galna konsumtionsmönster vi människor så har känner jag mig inte lika delaktig. Utan istället lite distanserad från skiten. Och det är så skönt. Det känns nästan som om det blir lite lättare att andas bara därför. Tänk allt skräp som jag under åren har släpat hem och sedan slängt när jag tröttnar på det, helt i onödan. Som om jag skulle bli lyckligare av skiten. Av en ljuslykta eller tre prydnadskuddar till. Eller över tre blusar som såg likadana ut som de tjugo som redan hängde i garderoben… 

Alltså, jag försöker vara rätt ödmjuk i detta och det är oerhört lätt att slå sig för bröstet efter två månaders köpstopp. Men de här två månaderna har verkligen öppnat upp mina ögon och oavsett vad som händer i december när mitt köpstopp är över, jag kommer ALDRIG mer i mitt liv inbilla mig att jag skulle blir lycklig av mer prylar hemma. 

Så nu när oktober drar i gång så levlar jag upp ytterligare ett steg. Nu skall här rensas. På riktigt. Skall jag vara ärlig så smygstartade jag lite redan i somras, men nu skall det göra systematiskt och metodiskt. Här skall slängas och skänkas bort. Kanske det blir lite grejer att sälja också om jag har tur. 

Jag är så pepp!

/Anna

4 reaktioner på ”Köpstopp månad två”

 1. Marie-Louise Frost

  Bra jobbat. Själv håller jag på och köper just de där lycktorna och kuddarna mm, håller på att hitta en passande inredning till nya huset. Köpt mycket på secon hand, marketplace, hittat gamla lådor, krukor och lite annat på magasinet och på vinden i huset. Håller med om att det är mycket köphysteri, slit och släng men att handla begagnat har också blivit poppis och inne, inget man behöver skämmas över längre.
  ?

  1. Men verkligen. Second hand är ju fantastiskt! Och att byta grejer med varandra om man tröttnat på sina saker. Har ni flyttat? Vart? ?

  2. Inger Olsson Wrang

   När jag ser något jag blir sugen på att köpa frågar jag mej själv”blir jag lyckligare om jag ex. köper den här skon”? Antagligen inte så det blir inget köp. Däremot ska jag lägga pengar på en bra känga att gå i när det är halt ute för det äger jag inte . Vill inte försaka de promenaderna i vackert vinterlandskap ett år till,ser det som en investering i mitt välbefinnande .

   1. Men exakt så tänker jag också. Behöver jag köpa mig ett par nya träningsskor så gör jag såklart det. Annars kan jag ju inte tärna och det blir jag ju inte lycklig av. Men att skjuta på det till det är nödvändigt känns som en bra grej. och verkligen tänka efter först och inte bara köpa för att man vill ha i stunden ??

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!