Vad är din passion. Lever du den?

När jag har hälsosamtal med mina elever på jobbet (jag jobbar ju som skolsköterska på en gymnasieskola) så diskuterar vi såklart livsstilsfrågor som mat, träning, sömn, alkohol och så vidare. Men vad jag också tycker är viktigt att diskutera är vad de fyller sitt liv med,  som skänker dem glädje. Det som får hjärtat att slå lite fortare och tiden att flyga. En och annan spelar kanske fotboll eller något instrument, skriver dikter eller målar. Men väldigt många gör precis ingenting. Nästan alla kan redovisa hur de som barn hade en mängd aktiviteter men när det nu nått gymnasieåldern så är dessa saker för länge sedan bortprioriterade. För att de upplever att de inte hinner eftersom skolan och kompisar tar all deras tid. (Det är förvisso inte hela sanningen för många av dem lägger timtal på att kolla serier, fippla med telefonen eller slösurfa på datorn).

Detta beteende har även vi som är vuxna. Vi flänger runt och skall hinna med jobb, familj, handla, laga mat, hjälpa till med läxor och så vidare i all oändlighet. Och den där dyrbara tiden vi får över kraschar vi i soffan med telefonen eller paddan klistrad i händerna bara för att få en chans till andningshål. En stunds distraktion. Och där fastnar vi längre än vad vi hade tänkt oss. Istället för att faktiskt göra det där som vi längtat efter att få göra, det där som gör att livet får flow och tiden bara rusar iväg. Det vi känner passion för.

Det jag vill komma till är att eftersom vi redan i tonåren har en tendens att tappa bort det där glädjefyllda som ger oss sinnesro och som vi gör utan krav på prestation utan bara för att det är roligt så lyckas vi inte heller hitta tillbaka till det som vuxna. Min erfarenhet säger att många inte ens reflekterar över det. Vad gillar du att göra bara för att det är kul? Öhhhhh, jag vet inte…  blir svaret.

Så nu till mitt förslag. Hösten är här och den är på många sätt förändringens tid. Så ta chansen att avsätta tid för det du går i gång på. Du vet det där som får ditt hjärta att slå lite fortare. Eller det som får dig alldeles lugn. Hemma. Tillfreds. Din passion kan handla om vad som helst. Göra något kreativt, skapa, läsa, skriva poesi, spela ett instrument, handarbeta, snickra, träna. Orientera, måla akvarell eller knyppla. Eller diskutera livsfilosofi. Du vet det där som gör att du upplever flow och känner hur hjärtat är med. Har du ingen aning, ta då en funderare över vad du genuint tycker om att göra. Vad gjorde du som barn? Vad drömde du om då? Oavsett vad det är. Bara gör det. Ta dig tid! 

Livet är för kort för att bara jag om kring. Vi måste utnyttja vårt dyrbara liv mer än så.  Vad vill du fylla det som inte handlar om prestation, krav, resultat eller pengar? Vad får ditt hjärta att slå fortare och din tid att flyga?

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!