SOAS

Låt oss tala lite kring våra beteenden i pressade situationer. I alla fall jag upplever att jag ofta har agerat impulsivt och mycket efter mina känslor. Känner jag mig påhoppad eller kränkt så försöker jag skydda mig själv genom att ta avstånd från det obehagliga. Andra kanske är mer kvicka i munnen och slänger ur sig både det ena och det andra. Det finns många sätt att agera och ibland kanske man inte känner sig jätte stolt efteråt.

Har du hört talas om SOAS? Förkortningen står för stanna upp, observera, acceptera, släpp och/eller svara. Detta är en metod som vi tränar inom mindfulness. En väldigt effektiv och hyfsat simpel metod som hjälper oss i bland annat stressade, oros och ångestfyllda situationer. Vi kan genom denna metod få inblick i situationer som vi kan/inte kan vill/ inte vill påverka här och nu. 

Ett exempel: Ni vet när stressen känns i hela kroppen, från fingertoppar till hjärtat och halsgropen ända ner till tårna. Något händer bredvid dig och en explosion händer i kroppen. Du kanske blir ännu mer irriterad, arg eller ledsen. Ditt agerande kanske inte blir så bra och du inser efteråt att det var inte mitt bästaste drag. 

Jag vill också förtydliga att jag menar verkligen inte att detta handlar om att acceptera när en annan människa behandlar dig illa. Du ska inte behöva ta skit eller att någon sätter sig på dig. Jag tycker att man helt klart ska stå upp för sig själv och andra. DOCK finns det många situationer som stressar, oroar och får oss att älta. OCH kanske går det inte att påverka just nu. 

Genom att träna på att oftare vara mer medvetna kan vi agera mer proaktivt. Om vi dock befinner oss i vår så kallade autopilot agerar vi oftast reaktivt. Med träning kan man lära sig att observera situationen och se hur mycket som går att släppa taget om eller hur mycket som vi kan svara på, här och nu. Detta gör att vi har möjlighet att släppa på fler stress och orosmoment som vi just nu inte kan påverka. 

När en situation uppstår och du hamnar under press så kan det kännas obehagligt. Försök att stanna upp och hitta ditt andetag, kanske finns det möjlighet att lugna sinnet. Försök att observera vad som sker i dina tankar och känslor utan att agera. 

Återigen 

  • Stanna upp 
  • Observera 
  • Acceptera 
  • Svara eller Släpp taget 

/Matilda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!