Strategier för att behålla hälsan i rådande läge

Jag tror jag talar för de flesta av oss när jag säger att den här Coronaskiten börjar slita rätt ordentligt nu. Vi blir ju mer eller mindre påverkade allihopa. Och det är ju nu, när det för många börjar bli tungt och motigt som det gäller att fortsätta hålla i och hålla ut.

Lättare sagt än gjort. Såklart. Men jag tror att vissa strategier ändå kan hjälpa oss att orka hålla i. Jag tycker att de hjälper mig när det är tungt.

Meditation och mindfulness

Att prioritera de stilla stunderna i livet är viktigt för oss alla. Och i synnerhet när livet känns som en känslomässig berg- och dalbana. Yoga, meditation och mindfulness är verktyg att använda för att förebygga och lindra oro eller andra stressymtom. Det hjälper oss att komma ner i varv och hålla oss stabila och grundade.  

Fysisk aktivitet

Att fortsätta röra på sig är sååååå viktigt. På alla sätt. Jag har förmånen att fortfarande kunna träna som vanligt på mitt gym (med rätt rigorösa hygienrutiner och avstånd såklart) och det är jag jätte tacksam över. För det behövs inte många dagar utan träning innan mitt humör påverkas. Men har du inte samma tur som jag så får du försöka hitta alternativa sätt. Träna utomhus eller hemma går faktiskt bra. Man får ha lite fantasi och bestämma sig. Inte se detta som en ursäkt att slippa. Att själv ta ansvar och försöka vara aktiv varje dag. Promenera, springa i skogen går alldeles utmärkt. Köra ett styrketräningspass hemma går hur bra som helst bara du är lite kreativ. Det finns MÄNGDER av pass på youtube om du behöver lite guidning. 

Mental träning

Vad passar bättre än att jobba med sin mentala hälsa när världen är i gungning. Se om du kan analysera dina reaktioner på motiga händelser, reflektera över dina känslor, tankar och handlingar relaterat till pandemin eller annat som påverkar ditt mående. Självutveckling och självreflekterande är alltid spännande och påverkar vårt mående i allra högsta grad.

Begränsa nyhetsflödet

Det här märkte jag påverkade mitt mående otroligt mycket de försöka veckorna in i pandemin. Det är klart att vi alla behöver hålla oss uppdaterade om rådande läge. Men vi behöver inte sluka allt. Ta paus från nyheterna både i telefon och på tv. Det räcker att uppdatera sig någon gång per dag. Det hinner inte hända så mycket som är viktigt att det inte skulle räcka. Du behöver inte koll på varje dödstal och antalet sjuka i varje land varje dag. Lägg din energi på annat istället. Sådant som gör dig glad. 

Kontakt med nära och kära

Ack så viktigt. Livsviktigt skulle jag säga. Nu börjar det slita rejält att inte få träffa släktingar och vänner i någon större utsträckning. I synnerhet för de som är 70 plus som inte skall träffa andra alls. Själv är jag rätt privilegierad som har stora delar av min familj nära och alla har hållit sig relativt friska under den här perioden. Men jag förstår att det är betydligt tuffare för andra. Men se då till att hitta alternativa sätt. Det är klart att FaceTime och Skype inte på långa vägar är samma sak som att träffas fysiskt, men försök ändå se till att prata ofta. Bjud in till en gemensam fika via FaceTime tillexempel. Inkludera varandra via sociala medier. Var extra vaksam på tecken att dina äldre släktingar inte skulle må väl. De har det tufft nu. Hör av dig oftare än vanligt.

Självmedkänsla

Självmedkänsla eller selfcompassion som man kanske oftare pratar om är ett ett verktyg för att hantera motgångar i livet. Självmedkänsla handlar om att bemöta sig själv med värme och vänlighet. Att hitta ett medkännande och uppmuntrande förhållningssätt till sig själv. Att vara en bättre vän mot sig själv helt enkelt. En god självmedkänsla hjälper oss därför att hantera livets motgångar. Detta är en förmåga som vi kan träna upp och som garanterat ökar välmåendet. Vem mår bättre av att tänka taskiga saker om sig själv liksom?

Självmedkänsla skall dock inte förväxlas med självömkan. Det är någonting helt annat. Självömkan minskar vårt perspektiv och gör oss mer självcentrerade. Vi tycker synd om oss själva och tycker att saker är orättvisa och att vi kanske till och med känner att vi är ett offer för omständigheterna. Självmedkänsla däremot hjälper oss att bredda vårt perspektiv och vi påminns om att alla människor kämpar med sina egna utmaningar.

Vilka strategier använder du dig av? Vad är viktigt för ditt välmående? Hur påverkas du av världsläget? Dela gärna med dig!

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!