Tacksamhetstorsdag

Man pratar ofta om sambandet mellan att känna sig lycklig och tillfreds med livet och förmågan att känna tacksamhet. Och egentligen, om man tänker efter så är det kanske inte alls svårt att förstå att de två sakerna hänger ihop. Men vad många kanske inte tänker på är vilket kraftigt verktyg förmågan att känna tacksamhet faktiskt är. Faktum är, att om man skulle kunna ta fram ett piller som får folk att må bättre, känna mer tillfredsställelse med livet och uppleva mer lycka så skulle den sälja stort. Alla vill väl må bra? Inte sant?

Och med det menar jag såklart inte att förmågan att känna tacksamhet skulle vara hela nyckeln till att uppleva lycka i livet. Men det är ett verktyg som är helt gratis och alla har tillgång till det. Det enda du behöver är lite övning (en del mer en del mindre). Att ändra sitt mindset mot att se det stora i det lilla och att aktivt känna tacksamhet kommer att ändra ditt liv till det bättre. Jag lovar.

Men de som lever eländiga liv då, som lever i misär, de som har usla förutsättningar till ett bra liv, kanske någon säger. Det är ju lätt att vara tacksam när man är så privilegierad som jag är. Men alltså det är inte det som det handlar om. Utan det handlar om att kunna se det som man har i livet som är bra och känna glädje och tacksamhet över det. Det kan vara glittret på sjön när man går till jobbet på morgonen. Det kan vara den där goda koppen kaffe man drack till förmiddagsfikat. Det kan vara personer man har nära sig. Att solen skiner, att lunchen var god. Att man har ett jobb att gå till. Det finns där. Jag lovar. Bara du lyfter blicken så kommer du att se det. Det kan vara precis vad som helst. Det är inte det viktiga. Det viktiga är vad tacksamheten gör med vår känsla, vår tanke, våra handligar och vår fysiska kropp. Den får oss att må bra. Vi mår bättre av positiva tankar (tacksamhet) än av negativa (stackars mig). Så är det bara. När man väl öppnar ögonen så finns det såååå mycket att vara glad över. Det finns rent utav ingen hejd på det. 

För mig kan tacksamhet ofta handla om en känsla av tillfredsställelse över att allt känns lugnt och ingenting är kaotiskt för stunden. Men det kan också handla om galen glädje över något härligt som händer. Så min erfarenheter att att lyckan både kan kännas stillsamt återhållen men även euforisk. Och alla nyanser där emellan. 

Det finns många forskningsstudier som faktiskt stödjer ett samband mellan förmågan att känna tacksamhet och att vara välmående. Både när det gäller vår fysiska och psykiska hälsa. Så why not? Varför inte öva på att känna mer tacksamhet? Det finns ju inte direkt något att förlora. Och det är ju inte som om det tar vare sig någon tid eller energi. Det gäller bara att komma ihåg det. Själv har jag sedan ett år tillbaka skrivit tacksamhetsdagbok och det tar mig max ett par minuter. Det är inte mer komplicerat än att jag varje kväll, innan jag går och lägger mig, skriver ner tre saker som jag känner mig tacksam över i min kalender. Ibland är det stort och svulstigt, men det kan lika gärna vara den små detaljerna. Men jag känner ändå att det gör någonting med mig. Att jag fokuserar på det positiva i mitt i liv, det sista jag gör innan jag går och lägger mig gör att det är just en positiv känsla jag tar med mig in i natten. Och tro mig, för en som har haft rätt knöligt med sömnen de senaste åren så gör det skillnad. 

Och när man sedan börjat öva upp förmågan att känna tacksamhet då är det dags att levla upp ett snäpp och börja dela med sig. Det är då det börjar hända magiska saker på riktigt. När man uttrycker sin tacksamhet. Både för sig själv (till exempel genom att skriva ner det i en tacksamhetsdagbok) men även till andra. Om du skickar iväg det där smset till en vän där du uttrycker tacksamhet över att ha hen i ditt liv så övar du både på att aktivt känna tacksamhet, men gör även hen glad. Samma sak om du blir generösare med att strö komplimanger runt omkring dig. Tänker du något positivt om någon annan människa, berätta det då! Vad skulle kunna gå fel? På vilket sätt skulle världen bli en sämre plats om vi talade om för andra att vi uppskattar dem liksom?

Vi har spelat in en kort meditationssekvens med fokus på tacksamhet. Behöver du lite hjälp på traven med din nya tacksamhetsövning så ta gärna hjälp av den!

Just idag är jag tacksam över:

Att jag har ruskigt skön träningsvärk efter comeback på gymmet denna veckan efter sommarens dekadenta träningsuppehåll.

Att jag skall få pussas med han jag älskar i helgen. (har svårt att känna tacksamhet över hela den här distansförhållandegrejen alla dagar, men jag jobbar på det)

Att Studio Stilla nu har nått nästan alla sina mål (2 av 7 kvar) som skall nås vid denna månads slut!

Vad är du tacksam över?

/Anna

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!