Att hantera starka känslor och obehag

Hej fina fina du! 

Idag tänkte jag att du och jag skulle fortsätta prata om stilla stunder. Det är märkbart att detta är ett ämne som behövs lyftas och pratas om mer än vad det egentligen gör. Ett ämne som har en tabu-stämpel och som säkert flera undviker. Men nu du ska vi ta och bita i det sura äpplet och faktiskt grotta ner oss lite. Lets go!

Stilla stunder i din dag kan vara där du får tid för återhämtning och vila. Läs mer än gärna tidigare inlägg om disciplin (länk här) och Är det nu förändringen sker (länk här) för att få en tydligare helhetsbild. 

Om du inte är van vid att prioritera och välja tidpunkter för stillhet och vila men gärna vill bli bättre på det så tycker jag att det är viktigt att prata lite om vad som faktiskt kan hända inom oss vid ökad återhämtning. Men ännu viktigare hur du förhåller dig till dina känslor och vilken attityd du har till dig själv. 

Vi börjar med vad som kan hända inom oss och varför starka och obehagliga känslor kan uppkomma. Ofta blir det mer märkbart den första tiden när du prioriterar stilla stunder. Detta på grund av att du tidigare kanske stoppat undan stress, påfrestningar och/eller trauman. Dessa känslor och obehag får nu plats för att bearbetas. Det kan som sagt kännas obehagligt, överväldigande och rent av för mycket. Om du håller i din träning för återhämtning kommer saker och ting få tid att landa och det kommer att bli lättare!

Vad jag verkligen vill skicka med dig idag är att det är helt okej att avbryta eller pausa ett tillfälle av träning för att ge dig vad du behöver just nu, i stunden. Du är trots allt den enda som kan veta i den givna stunden vad du behöver. Kanske kan du fråga dig själv vilket verktyg eller vilket sätt kan jag använda nu? Ha också tillit till att känslor kommer och går, negativa känslor har en förmåga att kännas som att de alltid kommer sitta kvar. Men de går över. Tro mig!

Attityden är så viktig här! Försök att möta känslorna utan att värdera dem. Och vadå värdera kanske du tänker?! Att inte värdera sina känslor är bland annat att låta känslorna få vara där de är utan att försöka komma på orsak. Känner du en känsla av trötthet, då är det just det du är trött! Sen utan att spåna vidare på varför. Var gärna lite nyfiken, ha ett nybörjares sinne och tillit till processen.

Kom ihåg att det är verkligen inget fel på dig, det är inget som ska rättas eller fixas. Testa och verkligen försök att ha tillit till processen i din träning. 

//Matilda

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!