Att börja inifrån

När vi pratar om stressrelaterad ohälsa och ohälsa i stort så pratar vi ofta om strategier och verktyg för att må bra. Vi yogar, äter grönkål och försöker prioritera vår sömn, Vi byter arbete, mediterar och går ut och joggar. Det är saker som vi lätt kan relatera till och även om det kan vara motigt så vet vi alla att det är bra för oss. För att vi skall hålla oss friska och må bra.

Det vi inte lika ofta pratar om det är den personliga utvecklingen som en viktigt pusselbit för bättre hälsa och välmående. Hur vi borde prioritera den biten lika högt. För det är lika viktigt. Vad det handlar om? Jo. Att se vad som försegår inom oss, hur våra tankar och känslor påverkar vårt mående. Att uppmärksamma vad som händer inuti och även att jobba med det. Än idag finns det ett starkt motstånd hos många för att göra det inre jobbet. Och vi skall inte sticka under stol med att det kan både vara utmanande och rätt smärtsamt att jobba med sig själv och sitt inre. Men det är ändå där vi behöver börja. Annars kommer våra strategier och verktyg inte vara något annat än just det. För allt startar ju inombords.

Vill vi må bra, inifrån och ut så kan vi inte hoppa över det själsliga jobbet. För obalanser där kommer påverka inte bara vårt mentala mående utan även det fysiska. Allt hänger ihop hur mycket vi än vill förneka det. All yoga och grönkål i världen kommer inte kunna läka de själsliga obalanser de flesta av oss går och bär på. 

Vart börjar vi då? Jo först och främst så måste vi inse hur mycket våra tankar och våra känslor påverkar vårt mående. Att uppmärksamma vad vi tänker och hur dessa tankar får oss att känna är en början. Och hur skall det gå till? Jo genom att regelbundet stanna upp i livet, hitta stunder utan yttre stimulans gör att du har större möjlighet att faktiskt reflektera över vad det är som händer uppe i huvudet. Vad är det för tankebrus du går och umgås med dagarna i ända egentligen?

Det är när du är i stillhet du har chans att märke hur hjärnan lurar iväg dig på olika tankemoln. Något som du troligen inte hade noterat om du var i full aktivitet. Det är då du har möjlighet att se på dina egna tankar sådär lite från ett helikopterperspektiv. Du kan försöka titta på dem, notera dem, undersöka dem utan att låta dig slukas upp utav dem. Kanske du noterar vilka känslor de väcker inom dig. Kanske du märker hur känslan i kroppen påverkas av en endaste tanke.  

Kan du då se vilken makt dina tankar har över dig. Om en enda tanke kan förändra din känsla? Om du är i stillhet regelbundet så kommer du se mönster som du inte tidigare var medveten om. Mönster som kanske inte gynnar dig och ditt välmående. Om du då skulle kunna se dina tankar lite på håll, lite oftare och på så sätt upptäcka vad de gör med dig. Då kanske det skulle kunna leda till att du inte längre sugs upp av dina egna tankar, inte längre tar dem för sanning. Kanske om du kunde få lite mer perspektiv till dem. Så skulle du se hur mycket av oro och drama som du skapar i ditt eget huvud och som inte gynnar dig och ditt eget välmående?

Här har många en lång väg att gå och en del jobbar redan på detta men helt klart är att utveckla förmågan att notera sina egna tankar och inte ta dem för absolut sanning är en viktig nyckel för välmående.

Ta gärna en stund och reflektera över några saker. Hur ser du på att göra det inre jobbet, den personliga utvecklingen eller vad du vill kalla det? Känner du ett kraftigt motstånd? Känns det onödigt? Tror du inte att du behöver det? Eller är du nyfiken? Vill lära dig mer om dig själv och utvecklas?

Våra tankar som ofta leder till vad vi känner påverkar vårt mående i allra största grad. Så det är därför vi inte kan hoppa över det inre arbetet om vi vill må bra och känna oss balanserade inifrån och ut. 

Kram från oss

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!