Hur väcker man barns intresse för yoga och stillhet?

Som utbildad förskollärare och mamma till en tre, snart fyraåring tycker jag att det är oerhört viktigt att få in mer stillhet i barns liv. Och då menar jag inte stillhet som i att sitta framför tv:n eller paddan. Utan mer stillhet i sinnet. Detta är inte alltid helt lätt, man ställs ofta inför utmaningar som “Hur får man dem att sitta still och vara tyst? Hur gör man det intressant? Och barn gillar ju liv och rörelse, skulle de ha tålamod? “.

Jag tror att det är jätteviktigt att ge barn och ungdomar en plats utan krav och prestation. En plats där de kan lyssna på sina egna tankar och känslor. Deras behov av att varva ner kanske till och med är större än vårt. Barn och ungdomar går igenom sååå mycket, har starka känslostormar och de utvecklas dessutom i rask fart. Vi vet ju själva hur det var, vi har varit där. Föreställ dig att du hade en trygg plats att tänka på och med en vuxen som hjälper och stöttar dig. 

Så när jag sätter mig på yogamattan tillsammans med min dotter försöker jag hålla det kravlöst. Ingen specifik tid att förhålla mig till och inget schema av positioner. Jag släpper på prestationen av att utföra något korrekt. Mitt mål är att vara här och nu, tillsammans med min dotter och lyssna känna in hennes behov och intresse. 

Så här kan en yogastund hemma hos oss se ut:

  • Tillsammans dukar vi fram och tänder ljus, plockar fram mattan och kuddar och filtar. Sätter på lugn musik. Att låta henne vara med i processen hjälper till att hålla henne intresserad och känna sig delaktig.
  • När vi är på mattan kan det vara en god idé att börja med en andningsövningar. Vi använder våra händer för att peka på näsa och mun, vid ut och inandning. Vid olika yogapositioner gillar hon att härma djur både med kroppsspråk och ljud.
  • Att prata om känslor med hjälp av känslokort ger henne möjlighet att sätta ord på sina egna känslor. 

För mig är våra yogastunder oerhört värdefulla och jag hoppas att jag ger henne verktyg att stilla sinnet och en stund att faktiskt landa och känna in sig själv.

/Matilda

4 reaktioner på ”Hur väcker man barns intresse för yoga och stillhet?”

  1. Så fint och helt ljuvliga bilder på ett ljuvligt barn……… kan riktigt känna lugnet som fotona förmedlar ?

  2. Hej hej! Ville egentligen bara säga att du skriver väldigt bra Matilda! Detta inlägget var väldigt fint. Man blir liksom varm i hjärtat när man läser det!??

  3. Morfar o gamelmorfar

    Jättefint inlägg, fina bilder. Syns att din dotter, mitt barnbarns barn njuter av stunden med sin mamma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!