Hur du som anhörig kan hjälpa någon som drabbats av utmattning

Även om du inte har drabbats själv av stressrelaterad ohälsa så kan du säkert relatera till det på ett eller annat sätt. Alla känner vi väl någon som drabbats. Det kan vara en nära familjemedlem, vän eller arbetskamrat. Och jag tänker att det kan vara en jättestor utmaning att möta en utmattad person, och att leva tillsammans med en skall vi inte tala om….

Jag fattar att det inte är helt enkelt att veta hur man skall hantera det. Har man inte varit utmattad själv så är det grymt svårt att försöka sätta sig in i hur sjuk den utmattade personen faktiskt är. Men jag skulle verkligen vilja dela med mig av mina bästa tips för dig som är anhörig. Obs! Jag menar inte alls att trampa min familj och mina vänner på tårna här nu, jag har upplevt ett fantastiskt stöd från mina nära och kära under hela min sjukdomsperiod.

Mitt främsta tips är: Häng med i svängarna. Den känslomässiga berg- och dalbanan som en utmattad människa befinner sig i är sjukt utmanande. Även för alla anhöriga. Och kan upplevas rätt provocerande. Men försök tänk att om du tycker den är jobbig att hänga med i gissa hur den sjuka har det som sitter fast i skiten 24/7?

Och så klart. Tålamod, tålamod och ännu mer tålamod. Att ge den sjuka personen som ofta är rätt hudlös dåligt samvete är oerhört lätt hänt. Jag lovar, det räcker med illa dolda suckar för att man skall känna sig kass och värdelös. Kommunicera ordentligt istället. Rak och enkel kommunikation så slipper man som sjuk gå och gissa vad du tänker på. Jag lovar, fantasin har inga gränser… ”hen är trött på mig, hen tycker jag är värdelös, hen orkar inte med mig” och så vidare i all oändlighet. Och på samma spår. Försök att linda in personen i kärlek. Och dig själv med när du ändå håller på. Det är svintufft att vara anhörig till någon som är sjuk. Var rädd om dig själv. Försök att inte kompensera för det den sjuke inte orkar, utan sänk kraven istället. 

Extra mycket kärlek och uppskattning är dessutom livsavgörande när självförtroendet kraschar, vilket det gör. De flesta utmattade personer går troligen igenom en rätt rejäl kris när det gäller den egna självbilden. Då är din kärlek och bekräftelse oerhört värdefull.

Sedan, försök att använda empati istället för sympati. Jag blir själv sjukt provocerad om folk tycker synd om mig. Medkänsla är fantastiskt men utryck den helst på rätt sätt. Om jag själv ibland måste kämpa för att inte linda in mig i en offerkofta så stötta mig i det istället. 

Om den utmattade inte tillhör närmsta familj eller vänner utan är en arbetskamrat eller annan bekant som du ändå har någon slagit relation med. Hör av dig. Du behöver inte säga några kloka saker och det behöver verkligen inte handla om några stora gester. Men det är så värdefullt. För det går inte många veckor innan man känner sig bortglömd och att man inte tillhör vissa sammanhang längre. Du behöver inte ringa, du behöver inte hälsa på, du behöver inte skicka några blommor. Det räcker med ett sms som säger. Jag saknar dig och jag tänker på dig. En liten gest som är oerhört värdefull. Den hänger också ihop med den stukade självbilden. 

Sist… 

Försök att förstå vad det är för skillnad på en utmattad person och en deprimerad person. En nedstämd person behöver pepp för hen har lätt att isolera sig och inte kommer ur sängen på grund av nedstämdhet. En deprimerad person behöver pepp för att komma ut på en promenad för att få lite energi och lite extra seretoninutsöndring.

En utmattad person behöver ofta bromsas. En utmattad person borde ligga på soffan mer än vad den gör, för en promenad kanske mest dränerar på energi, iallafall i ett akut skede. En utmattad person försöker ofta göra alla rätt. Prioriterar sömn, kost, träning, meditation, vara i naturen och så vidare. Använder alla strategier och verktyg som hen kommer över. En utmattad person försöker ironiskt sett till och med prestera sig ur en utmattning som de ofta hamnat i på grund av deras behov att alltid prestera på topp. Så en utmattad person kan faktiskt behöva mer hjälp med bromsen än med peppen. Det här tror jag är en utmaning för alla personer som finns runt omkring en utmattad person. Alla vet ju att det är bra med en promenad eller träning liksom… 

Skulle kunna skriva en hel bok om det här, men nöjer mig här för nu ?

Så. Häng med i svängarna, tålamod, kärlek, sänk kraven även på dig själv, empati istället för sympati, broms istället för gas och hör av dig… Typ…

Det är alltså ingen lätt utmaning du ställs inför du heller. Men håll ut, du kommer få tillbaka din anhöriga i ett bättre skick än innan. Ha lite tålamod bara!

All kärlek /Anna

6 reaktioner på ”Hur du som anhörig kan hjälpa någon som drabbats av utmattning”

  1. Marie-Louise Frost

    Du är så grymt bra, tvivla aldrig på dig själv Anna. Ditt engagemang, din vänlighet och ditt stora ❤️. Jag är glad att fått lära känna dig genom arbetet och genom din blogg, tack för allt bra du skriver.?

  2. Jag tar dig precis som du är, utmattad eller inte, uppe eller nere, på eller av!
    Du är oerhört viktig för mig och jag älskar dig! ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!