Att utveckla sin självmedkänsla

Något som blev väldigt tydligt för mig i samband med min utmattning och sjukskrivning var hur jag tänkte på mig själv. Jag märkte hur jag stundtals tänkte rätt taskiga tankar om mig själv. Och när jag insåg att sådär elaka saker hade jag ju inte alls tänkt om det var en kompis som hade drabbats av det jag gjorde, blev jag rätt ledsen. Jag hade ju ALDRIG dömt den personen så som jag dömde mig själv. Jag hade ju definitivt inte tyckt den personen vare sig var dålig, kass eller besvärlig. Men det var precis de tankarna jag tänkte om mig själv och jag insåg plötsligt hur mycket jag faktiskt lyssnade på min inre självkritiska röst.

Så jag började öva på min självmedkänsla. Självmedkänsla eller selfcompassion som man kanske oftare pratar om är ett ett verktyg för att hantera motgångar i livet. Jag har ju såklart jobbat med begreppet i mitt yrke som skolsköterska, men varit rätt kass på att använda det själv.

Vad handlar det om då? Jo, självmedkänsla handlar om att bemöta sig själv med värme och vänlighet. Att hitta ett medkännande och uppmuntrande förhållningssätt till sig själv. Att vara en bättre vän mot sig själv helt enkelt. En god självmedkänsla hjälper oss därför att hantera livets motgångar. Detta är en förmåga som vi kan träna upp och som garanterat ökar välmåendet. Vem mår bättre av att tänka taskiga saker om sig själv liksom?

Självmedkänsla skall dock inte förväxlas med självömkan. Det är någonting helt annat. Självömkan minskar vårt perspektiv och gör oss mer självcentrerade. Vi tycker synd om oss själva och tycker att saker är orättvisa och att vi kanske till och med Känner att vi är ett offer för omständigheterna. Självmedkänsla däremot hjälper oss att bredda vårt perspektiv och vi påminns om att alla människor kämpar med sina egna utmaningar. Dessutom leder det till att vi stärker vår relation med andra. Om vi inte lägger så mycket energi på att vara självkritiska så finns det energi och tid över till att fokusera på andra än oss själva….

För mig har iallafall min förmåga att känna självmedkänsla förbättrat mitt mående avsevärt. Jag säger verkligen inte att det är enkelt, men nästa gång du ställs för en motgång, försök då att bemöta dig med samma vänlighet och kärlek som du skulle ha gjort om det var din vän som drabbades. Prova, du kommer att märka skillnad. Promise!

/Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du stå med på vår maillista?

Signa upp dig på vår maillista och för inspirerande och peppande mail från oss till dig lite då och då!

Vi delar våra bästa tips, tankar och nyheter för att hjälpa dig att leva ditt bästa liv!